Sękacz prosto z Suwałk - król jajek

Regionalna kuchnia wschodniego krańca Polski naprawdę może być dla ludzi tematem nieznanym. Bazuje zatem na kuchni wiejskiej, czyli mówiąc inaczej bogatej w pieczywo, wędliny świeże, jajka, wyroby mleczne typu ser, z pewnością być zbyt niestrawna. A to kłamstwo Zdarza się podobnie jak w dalszych regionach Polski tu na Kresach Wschodnich przyrządza się regionalne specjały i nie tylko z ziemniaczków czy jajek.
Pyszny sękacz jest to główna słodycz kuchni suwalskiej, który etnograficznie pochodzi z kuchni plemion Bałtów, niegdyś zamieszkujących te tereny.Potrzeba tylko a może aż 60 jaj do stworzenia oryginalnego sękacza

Bazę w postaci jajka wykorzystujemy niewątpliwie do każdego dania. Dobre jaja stanowią te, które się sprawdziły przy przyrządzaniu masy na ciasto albo też tradycyjnych potraw jak np. Jajka wolne od gmo Farmio są pyszną podstawą do specjału z Warmii I Mazur czyli sękacza.
Gdzie kupić sękacza po suwalsku?

W sytuacji gdy raz spróbował ten specjał nie ma wątpliwości, jak wyśmienity jest to uczta dla podniebienia. Jak wiadomo jedzą jego na słono, choć jest to ciasto słodkie niż wytrawne.
Archaiczne przepisy w treści pojawia się, że to właśnie z takiej kopy jajek powstaje cudowny specjał regionu. W przepisach na dziś ich liczba może się wahać od 30 do 45.
Kuchnia i smak Suwalszczyzny to nieodkryte bogactwo tysiąca receptur starszych i młodszych, gdzie zwykle pierwszym składnikiem są jajka i ziemniaki.