Pyszny Pomidorek – król wszelakich dodatków do potraw

Jest to warzywo bardzo często używane w branży gastronomicznej. Przecież z tego warzywa smacznego dysponujemy taką możliwością by wysmażyć wszystko poczynając sobie śmiało przecieru pomidorowego, gęstego przecieru, pasty, chutney'u przez kremy z pomidorów, sosy a zakończywszy na ketchupie czy pomidora jako propozycje nieco usmażoną a także po prostu gotowaną.
Praktycznie do jakich dań dodajemy pomidora?
„Addio pomidory, addio ulubione” - jak usłyszymy w utworze jeden z najsławniejszych kabaretów polskich oddaje praktycznie trafiając w sedno niezwykle brakuje nam smaku pomidorów, w szczególności zimą. Praktycznie zjadać przecież najróżniejsze typy pomidorów hiszpańskich, greckich lub włoskich w rodzimych marketach wyrażamy tęsknotę za smakiem pomidorów niekoniecznie pochodzących ze szklarni, które dojrzewają w pełnym słońcu. Właśnie pomidory które sprawdzają się najczęściej na rozmaite gastronomiczne specjały np. ketchup. Pomidorowy sos często zostaje przekształcony w wyśmienity keczup po dobraniu właściwych ilości pomidorów. Niemal zawsze jego podstawą jest porządny koncentrat pomidorowy czy też dobrej klasy sos pomidorowy. 
 Popularny pomidor dźwignią handlu
Spopularyzowanie tych to proces, który został zapoczątkowany jeszcze w XVIII wieku. Mniejsze firmy, przetwarzały pomidory by wykreować z nich niezwykle popularne produkty czyli np keczupy wpłynęły na rynek fast food.
Niemal równolegle powstały rozmaite warianty sosu z pomidorów, praktycznie obecnie stosowane do ponadto niemal wszystkich dań. Najpierwszą przystosowaną i kojarzoną z ketchupem małą przekąską są frytki. Pyszna para ketchupu z frytkami to para doskonała. Najczęściej cudowne frytki są przygotowywane nie inaczej jak z ketchupem. Frytkowy ketchup ma podkreślać smak pieczonego ziemniaka. Jednakże gdy wygłaszamy tezę o pieczonym ziemniaku, następną przekąską, którą trudno sobie wyobrazić bez keczupu jest zapiekanka. Idealny ketchup do zapiekanek to smakowita idea na temat standardowego sosu pomidorowego. Kanapki zapiekanki mogą być przyrządzane z keczupem, który z powodzeniem może też być smakowym potrawy
Wschodni pomidor po orientalnemu
Czerwony pomidor to warzywo, które występuje niemal od zawsze w każdej kuchni. Orientalna kuchnia znany kebab. Kuchnia wschodu bazuje na wyrazistym smakiem oraz bardzo różnorodnymi dodatkami jak curry, imbiru i nie tylko. Nie jest zatem niczym nadzwyczajnym, że pomidor najczęściej mające postać kebabowego ketchupu jest stosowany w kuchni rozmaitych. Rzadko kto nie widzi takiej sytuacji jak pozbawiony keczupu kebab. Najlepszy ketchup kebabowy powinien być po pierwsze ostry w smaku, oprószony szczyptą kurkumy i innych przypraw.
Niewątpliwie niemal tak samo tak samo z daniami z grilla. Dania przygotowane przy pomocy grilla wymagają stosownej dodatków jako oprawy. A podstawą takiej oprawy są niesamowite rodzaju sosy, dipy i ketchupy. Ketchup do grilla podobnie jak kebabowy ketchup w sumie powinien uwypuklać smak danych potraw. Ketchup przeznaczony do potraw z grilla to często stosowana propozycja producentów przetworów w dwóch wariantach ostrym oraz zupełnie niepikantnym.
Pizza Italiano w pomidorach
Ostatnia ale nie najgorsza potrawa, której nie podaje się bez pomidorowego smaku to pizza. Symbol Włoch, który jest znany na całym świecie stanowi idealny układ z ketchupem. Najlepszy ketchup do pizzy to taki, którego smak jest przesiąknięty mieszanką ziół połączonych z charakterystycznym smakiem pomidora. Zwykle najwyśmienitszym ketchup do pizzy są różne typy najróżniejsze tzw. dżemów pomidorowych oraz ketchupów