Historia magicznego ketchupu

Ketchup to przysmak pochodzący z XVII wieku. Jak się okazuje, że właśnie wtedy wynaleziono dziś znany pod nazwą ketchup, który początkowo był zaledwie swego rodzaju zalewą do ryb, używaną przez Chińczyków. Niedługo później receptura została przywieziona do Europy, i wypróbowali ją Brytyjczycy. W 1690 r wymyślono nazwę catchup, później ketchup oraz zostały dodane pomidory, które przecież nie tkwiły w oryginalnej recepturze. Dzięki temu wszystkiemu znamy dziś ketchup pod taką nazwą i smakiem.
Pomidor – najważniejszy składnik ketchupu
Pomidor to warzywo, które w znaczeniu botanicznym jest owocem. Kontrowersja wokół klasyfikacji pomidorów nie przeszkadza im w byciu jednymi z najczęściej wykorzystywanych czerwonych warzyw używanych i przetwarzanych w wielu potrawach. Pomidory występują w wielu postaciach: suszone, pomidory w zalewach, sławne smażone pomidory, pomidory w przecierach, pomidory w sosach i w samej pizzie, sos pomidorowy do potraw, ketchupy czyli pomidor w roli głównej, koncentrat pomidorowy, pomidor w zupie czyli pomidorówka, pomidory jako składniki różnych potraw. Krótka lista, pokazuje jak używamy pomidory i w jakich potrawach możemy je spotkać. Co ważniejsze, jednym z najpopularniejszych produktów z pomidorów jest ketchup. Na rynku jest mnóstwo producentów ketchupów, a mimo to każdy ma swój ulubiony. Jak wytypować najlepszy ketchup?
Pizza, frytki, kebab, grillowanie – ketchup niezbędny!
Rzadko kto wyobraża sobie grillowanie bez właściwego ketchupu. Podobnie mało kto z nas odmówi polania ketchupem frytek, dodaniem go do pizzy czy zapiekanek. Ketchup to jedna z najlepszych przypraw w płynie, zamieniająca każde danie.
Ketchupowe szaleństwo na półkach
Na półkach spotykamy mnóstwo przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i najważniejszy ketchup. Wielu polskich producentów co rok wypuszcza nowości smakowe. Konsumenci oceniają, który ketchup jest najlepszy. Kotlin to jedna z najpopularniejszych marek, które możemy zobaczyć na półkach. Stawia na nowe smaki ketchupów. Jak na to reagują konsumenci? Polscy konsumenci są przyzwyczajeni do najlepszego smaku ketchupów. Tegorocznie powołując się na badania portalu finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na 3-ciej lokacie pośród najlepszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. Hitem okazał się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który jest pierwszym tego rodzaju ketchupem Kotlina. Ponad znajdziemy także ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch wariantach, ziołowy do pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną kompozycje smakową z pomidorami, czy ketchup hot dog. Ketchup hot dog jest przeznaczony do frytek, zapiekanek. Ketchup to przyprawa uniwersalna. U progu sukcesu stoją pomidory. Przed tym jak wybierzemy ketchup czy to na grill czy do kebabu, zapoznajmy się ze składnikami użytymi do ich produkcji.